CrossFit

crossfit_kirkkonummi-50CrossFit on keskivartalon kunto-ohjelma, johon kuuluu voimistelu- ja painonnostoliikkeitä sekä aerobista kuntoilua sopivasti sekoitettuna.

CrossFit-treenimuodon kehitti entinen voimistelija, amerikkalainen Greg Glassman. Alunperin tätä treenaustapaa käyttivät amerikkalaiset palomiehet, poliisit ja sotilaat.

CrossFit on keskivartalon kunto-ohjelma siksi, että suurin osa liikkeistä tehdään käyttäen keskivartaloa, eli lantiota, pakaroita ja vatsaa. Ihmisen luonnollinen liikkuminen perustuu juuri keskivartalon tehokkaaseen käyttämiseen, ja nykypäivänä tämä taito on hävinnyt mm. liiallisen istumatyön ja oman vartalon hallinnan puutteen vuoksi.

CrossFit kehittää seuraavia ihmisen kymmentä fyysistä osa-aluetta:crossfit_kirkkonummi-144

1. hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyys
2. lihaskestävyys
3. maksimivoima
4. notkeus & liikkuvuus
5. nopeusvoima
6. nopeus
7. koordinaatio
8. ketteryys
9. tasapaino
10. tarkkuus

CrossFit ei  kehitä pelkästään ihmisen fyysisiä ominaisuuksia, vaan vahvistaa myös psyykkistä puolta. Treeneissä tulet ylittämään itsesi yhä uudellen ja uudelleen, sekä oppimaan taitoja joita et koskaan uskonut oppivasi.

CrossFit on jatkuvasti vaihtelevia, kovatehoisia, toiminnallisia liikkeitä

Jatkuvasti vaihteleviacrossfit_kirkkonummi-24

- Päivittäin vaihtuvia monipuolisia harjoituksia, joiden tarkoitus on saada fyysinen ja psyykkinen kunto sellaiseksi, että pärjää ja suoriutuu kaikista elämässä ja arjessa vastaan tulevista haasteista, myös yllättävistä.

- Vaihtelevuuden vuoksi kroppa saa myös koko ajan erilaista ärsykettä, jolloin kehitys on jatkuvaa ja motivaatio pysyy korkealla, kun tulokset näkyvät.

- Käytetään kolmen tyyppistä treenausta, joita usein sekoitellaan keskenään parhaan tuloksen saamiseksi:

- Aerobista treeniä (juoksu, soutu, hyppynarulla hyppiminen jne.)
- Voimisteluliikkeitä (leuanvedot, punnerrukset, käsilläseisonta ja -kävely, köysikiipeily jne.)
- Painonnostoliikkeitä (Olympia- ja painonnostoliikkeet)

- Treenin lisäksi vaihdellaan jatkuvasti esimerkiksi yksittäisen treenin kestoa, painon määrää, suoritettavaa matkaa, toistojen määrää.

Kova tehoisia
- Harjoitukset voivat olla hyvinkin lyhyitä, mutta niissä mennään usein oman mukavuusalueen ulkopuolelle.
- Treenit tehdään intervallityyppisellä treenillä, jolloin isot lihasmassat tekevät työtä yhtä aikaa sekä aerobisella, että anaerobisella energiankulutuspuolella.

Toiminnallisia liikkeitä crossfit_kirkkonummi-54
- Käytämme moninivel-liikkeitä jotka ovat ihmiselle luontaisia liikkeitä, joita me käytämme myös jokapäiväisessä elämässämme.
- Moninivel-liikkeissä käytetään kerrallaan enemmän lihasryhmiä, eli rasitetaan isompaa määrää lihasta kerrallaan. Tämä kuluttaa ensinnäkin enemmän energiaa, mutta on myös turvallisin ja luonnollisin tapa treenata sekä tehdä normaaleja arjen tehtäviä.

Tehokkuus
CrossFitin tehokkuus perustuu kaiken edellä mainitun lisäksi myös sen mitattavuuteen, toistettavuuteen, tulosten ja kehityksen seuraamiseen sekä erittäin vahvaan yhteishenkeen CrossFit-yhteisön kesken.

Kenelle sopii?
CrossFit sopii kaikille iästä, kunnosta, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta.
Jokaista harjoitusta sovitetaan eli skaalataan kullekin sopivaksi muuttamalla painoa, toistomäärää, aikaa, tehoa tms. Näin jokainen pystyy aina tekemään päivän treenin eli wodin, oli se kuinka vaativa tahansa.

Tavoite
Perimmäinen CrossFitin tavoite on saada sinut pysymään hyvässä kunnossa koko ajan ja läpi koko elämäsi niin, että selviydyt kaikista elämäsi tuomista jokapäiväisistä ja yllättävistäkin haasteista, sekä se, että pystyt liikuttamaan mahdollisimman raskasta painoa, mahdollisimman pitkiä matkoja ja mahdollisimman nopeasti.